Izložbe

Promicanje ideja tolerancije na kulturno–umjetnički način važan je dio programa festivala, koji osim što educira i poziva javnost na zajedničko djelovanje i razvijanje kulturnog dijaloga, ujedno obogaćuje i kulturni program grada.

Pojedine grane umjetnosti, poput fotografije ili videa, već su više puta pokazale kao najbrži i najefikasniji put kojim se pristupa najširoj javnosti. Scene kojima smo u zadnje vrijeme svjedoci putem medija svojevrsni su dokumenti stvarnosti, pokazatelji onih istina i činjenica koje možda ne želimo uvijek vidjeti i priznati, ali koji nas podsjećaju da se nepravde događaju u svim zemljama, na svim društvenim razinama i među svim dobnim skupinama. Danas, više nego ikad, ne smijemo dopustiti okretanje glave, zatvaranje očiju pred nečime jer smatramo da 'nije naša stvar' – jedino zajedničkim djelovanjem možemo ovaj svijet učiniti boljim i pravednijim mjestom za sve.

 

Udruga je organizirala nekoliko izložbi istaknutih europskih suvremenih umjetnika velike međunarodne reputacije, koje su privukle znatan interes medija, diplomatskog zbora i šire javnosti. Tematskim edukativnim izložbama (holokaust, izbjeglice, street art, žene, djeca, manjine i sl.), koje podrazumijevaju implementaciju multimedijalnog audio-vizualnog segmenta, FT postaje mjestom susreta zagrebačke i hrvatske kulturne scene te europskih i svjetskih umjetnika i umjetničkih projekata.

 

Izložba “Moć i nemoć”, glasovitog njemačkog umjetnika japanskog podrijetla Seijija Kimota, koja je također bila organizirana u Spomen-područjima nekadašnjeg koncentracijskog logora Mauthausen u Austriji te nekadašnjeg koncentracijskog logora Struthof u Francuskoj, postavljena je u sklopu FT Zagreb 2012. godine (Galerija Karas HDLU - 14.05.-31.05.2012.).

 

Izložba “Crtežom protiv zaborava”, austrijskog umjetnika Manfreda Bockelmanna, koja je prethodno bila postavljena i u zgradi njemačkog Bundestaga, a koju je samo u Beču u Leopold Museumu posjetilo 100.000 ljudi, u sklopu Festivala tolerancije bila je izložena u Francuskom paviljonu Studentskog centra u Zagrebu (27.01.-10.02.2016.).

 

Izložba “Umjetnost protiv zaborava” Adolfa Frankla, velikog austrijskog umjetnika židovskog podrijetla, tematizira strahote koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau koji je i sam preživio. Prije zagrebačke izložbe u Klovićevim dvorima u sklopu FT Zagreb 2014., izložba je bila postavljena u Yad Vashemu u Jerusalemu (izraelski memorijalni centar posvećen žrtvama holokausta), Berliner Domu (Berlinskoj katedrali), Germanisches Nationalmuseumu (Nürnberg), Rathausgalerie (München), Austrijskom parlamentu (Beč), te Muzeju Auschwitz-Birkenau.

Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel./Fax: 385 1 48 136 58
e-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb