IZLOŽBA KAO DA IH NEMA: OŽIVLJAVANJE SJEĆANJA NA POLJSKE ŽIDOVE

IZLOŽBA KAO DA IH NEMA: OŽIVLJAVANJE SJEĆANJA NA POLJSKE ŽIDOVE

08.03.2019.

Europa se još uvijek bori sa sjećanjem na milijune Židova pobijenih u Holokaustu, kao i na uništenje židovske civilizacije na europskom kontinentu. „Kao da ih nema“ citat je iz pjesme Jerzyja Ficowskoga “5. kolovoza 1942.” o Januszu Korczaku – znamenitom odgojitelju, koji je ubijen u nacističkom logoru smrti skupa sa židovskom djecom iz njegova sirotišta. Te riječi predstavljaju komentar o stanju u suvremenoj Poljskoj, u kojoj se vodi mnoštvo uzavrelih diskusija o poljsko-židovskim odnosima, premda u Poljskoj gotovo više i nema Židova.

U poljskim gradovima u kojima su Židovi prije Drugoga svjetskog rata činili znatan dio stanovništva, murali su se počeli pojavljivati kao djelo malih grupa urbanih aktivista i aktivistica koje svoje sugrađane žele podsjetiti na njihove nekadašnje susjede, a u suradnji s POLIN-om - Muzejom povijesti poljskih Židova iz Varšave, u Zagrebu će biti predstavljene reprodukcije murala pronađenih po cijeloj Poljskoj, a koji govore o prošlosti tamošnjih Židova koji su činili važan dio poljske kulture i života. 

Izložba će biti održana od 6. do 17. travnja ispred Muzeja suvremene umjetnosti, a murali će biti prikazani na panoima podijeljenim u 12 tematskih cjelina koje na pristupačan način govore o važnosti vraćanja sjećanja u javne prostore.

Izložba je organizirana u suradnji s Institutom Adam Mickiewicz, Varšava, Poljska.

Program je sufinanciran sredstvima Ureda za kulturu Grada Zagreba.

Partneri
Festival suvremenog židovskog filma Zagreb Vojnovićeva 15, HR-100000 Zagreb OIB:04338763558
Tel./Fax: 385 1 48 136 58
e-mail: info@jff-zagreb.hr
copyright Festival suvremenog židovskog filma Zagreb